În 1775 Bucovina a fost anexată de Imperiul Habsburgic. După aproape un secol și jumătate în data de 15/28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei votează în unanimitate, în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuți, unirea cu România.

„După sforțări și jertfe uriașe din partea României și a puternicilor și nobililor ei aliați, s-au întronat în lume principiile de drept și umanitate pentru toate neamurile și când în urma loviturilor zdrobitoare monarhia austro-ungară s-a zguduit din temeliile ei și s-a prăbușit și toate neamurile încătușate în cuprinsul ei și-au câștigat dreptul la libera hotărâre de sine, cel dintâi gând al Bucovinei dezrobite se îndreaptă către Regatul României, de care întotdeauna am legat nădejdile dezrobirii noastre. De aceea, noi, Congresul General al Bucovinei, întrupând suprema putere a Țării și fiind învestit singur cu puterea legiuitoare, în numele suveranității naționale, hotărâm: unirea necondiționată și pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare, până la Ceremuș, Colacin și Nistru, cu Regatul României.”

În 1940 în urma pactului Ribbentrop-Molotov între Germania și URSS, Bucovina de Nord a fost ocupată de trupele sovietice. Astăzi Bucovina de Nord face parte din Ucraina, iar românii de aici se luptă să-și păstreze identitatea, valorile și limba.